Síla jarních bylin aneb dary přírody kolem nás

I přes teplotní skoky a deštivý a chladný uplynulý týden, je jaro v plném proudu. Příroda se probudila ze zimního spánku. Někdo srší energií, u někoho se dostavuje jarní únava. Ke znovuzískání potřebné energie a vymanění se z letargie a únavy, nám může pomoct sama příroda a její jarní dary v podobě bylinek, které rostou v lesích, na loukách nebo zrovna na vaší zahrádce. 🙂

Medvědí česnek a jeho síla

Už z názvu můžeme odvodit, že tato bylina v sobě skrývá sílu medvěda. 😀 Můžete ho najít v lese na stinném a vlhkém místě nebo si ho můžete vysadit na zahradě nebo do většího květináče. V průběhu dubna je ve své největší síle s velmi pronikavým česnekovým aroma, které se hodí do pomazánek, omáček, k míchaným vajíčkům, do polévek, můžete z něj udělat pesto nebo ho můžete jen tak jíst na kváskovém chlebu s lučinou, mňam!

Česnek (a nejen ten medvědí) se řadí do přírodních antibiotik, jelikož obsahuje látku allicin, která má silné antibakteriální účinky. Obsahuje také velké množství vitamínu C, který je důležitý pro imunitní systém.

Kopřiva, zázrak přírody 

Kopřiva byla od pradávna zázračnou bylinou a od začátku se využívala v léčitelství.

Kopřivy jsou bohaté na vitamín B6, B2 a spoustu minerálů. Pročišťuje krev, snižuje glukózu v krvi, má detoxikační účinky a celkově posiluje imunitu. Sbírají se hlavně mladé rostlinky, ze kterých si můžete zkusit udělat takovou čajovou třítýdenní kůru právě v rámci odlehčení těla a jarní očisty. Každé ráno na lačno vypijte větší hrnek vylouhované vody z kopřiv.

Smetánka lékařská aka pampeliška 

Pampeliška je plná vitaminů A, B, C, a K. Je zdrojem vápníku, draslíku, železa a betakarotenu. Posiluje játra, slinivku břišní a trávení. Využít se dá kompletně celá rostlina. Ze žlutých květů si můžete udělat med, listy můžete přidat do salátu a sílu v sobě ukrývá i kořen pampelišky, který se může usušit, namlít a přidat do čaje.

Sedmikráska nejen při kašli

Sedmikráska má protizánětlivé účinky, podporuje vykašlávání, je dobrá na trávení a pro správnou funkci jater. Obsahuje například třísloviny flavonoidy, hořčiny a řadu minerálních látek. Můžete sbírat květy a přidat si je do salátu nebo si je můžete usušené přidat do bylinné čajové směsi.

Přesvědčila jsem vás k využití toho, co nám právě teď příroda nabízí ve své plné síle? Dočerpejme sílu z přírody tak, jak to dělaly naše babičky a jejich babičky. 🙂 Buďme v souladu s přírodou a využijme to, co nám tak laskavě nabízí.