Jaké jsou základní jógové pozice pro uvolnění přebytečného napětí, stresu a únavy? Tyhle 3 pozice vám pomohou!

BALÁSANA – pozice dítěte

Pozice dítěte se běžně zařazuje do ásanové praxe mezi jednotlivé pozice právě z důvodu zklidnění a odpočinku. Má přínosný vliv pro nervový a lymfatický systém.

Je to pozice v sedě, kdy dosedáme na paty a odkládáme čelo na podložku. Kolena mohou být u sebe nebo mírně od sebe, nárty jsou v podložce. Paže mohou být podél těla nebo v protažení podél uší.  

ADHO MUKHA ŠVANÁSANA – pes s hlavou dolů

Základní jógová pozice, která je součástí sestavy Pozdrav slunci. Prokrvuje mozek a má omlazující a regenerační účinky.

Nohy jsou na šíři boků, aktivně se odtlačujeme dlaněmi od podložky. Nemusíme mít paty na zemi, kolena mohou být klidně pokrčeny, důležitá jsou rovná záda (žádné kulacení páteře) a ramena od uší. Někdy je tato pozice nazývána střechou.

UTTANÁSANA – hluboký předklon

V předklonech se obecně prohlubuje výdech, a díky tomu se tělo může více uvolnit. Dochází k prokrvení mozku, odstranění únavy a zklidnění. Při této pozici se také protahují záda a celá zadní strana těla. Masírují se břišní orgány a stimuluje se trávení, a tak je dobré v pozici na pár dechů setrvat.

Nohy jsou na šíři boků, kolena mohou být mírně pokrčeny. Břicho je přilepené na stehnech a hlava i krční páteř jsou uvolněné.