Jak dosáhnout harmonie těla a mysli?

V dnešní uspěchané době nemusí být úplně tak snadné najít vnitřní klid, uvolnění a pohodu. Život se nám může zdát složitý a plný výzev. Jak tedy dosáhnout vnitřní spokojenosti a harmonie?

Prvním důležitým bodem na cestě k harmonii těla a mysli je umět naslouchat svému tělu a nezanedbávat ho. Vnímat tělo a mít ho rád/a takové, jaké je. To je základem fyzického a duševního zdraví. Negativní vztah ke svému tělu ovlivňuje psychiku a negativní myšlenky zpětně působí na tělo. Tak buďme vnímaví a vděční, jak nám naše tělo dokonale slouží v každém okamžiku, aniž bychom si to museli uvědomovat.

Umět vnímat své tělo souvisí s tzv. zpřítomněním se, žitím v přítomnosti. A to je druhý důležitý bod pro harmonický život. Zastavit se a jen tak být. Utišit svou mysl a osvobodit ji od proudu myšlenek. Vychází stále více vědeckých studií, které popisují příznivé biochemické změny u pravidelně meditujících lidí. Celostní medicína dokonce tuto meditační praxi řadí jako nedílnou součást při léčení různých onemocnění.

Pohyb je život, a tak i naše životospráva ovlivňuje nejen naši tělesnou váhu, ale i náladu a vnitřní spokojenost. Jednou z nejlepších pohybových aktivit, které prospívají nejen tělu, ale také mysli, je jóga. Na józe je úžasné to, že může mít mnoho podob, ale vede ke stejnému cíli – tím je naslouchání svému tělu, poznání našeho pravého já a splynutí s kosmickým vědomím skrze dosažení harmonie těla, mysli a duši.

Vše souvisí se vším, a tak je důležité, i přes dnešní zrychlenou dobu, myslet na sebe a své fyzické i duševní zdraví.